Mi a mediterrán táplálkozás? ![]()
A mediterrán étrendet a Földközi-tenger környékén élő emberek milliói alkalmazzák. Komoly tudományos kutatások támasztják alá, hogy az ezen étrend szerint étkező emberek körében jóval alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya, mint a más vidékeken élők körében. Az étrend magas flavonoid-tartalmánál fogva a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát is csökkenti.
A mediterrán diéta segít, hogy könnyen, szenvedés nélkül, finom ételeket fogyasztva szabadulj meg a felesleges kilóidtól. És ami nagyon fontos, egyszer és mindenkorra, hiszen ez nem egy egyszerű fogyókúra, hanem egy életforma. Egy olyan életforma, amely az egész család egészségére hat. Tehát nem csak egy hosszabb-rövidebb ideig tartó diéta, majd újra visszatérés a megszokott ételekhez. Az ilyen diéták, mint már annyiszor, annyi helyen olvasható, nem hatékonyak. Ne képzeljetek el túlkomplikált dolgokat, sőt ételeink rendkívül finomak és változatosak lesznek.
1. egyél sok zöldséget – ez a mediterrán diéta alapja. Az évszaknak megfelelő friss zöldségeket részesítsük előnybe. Naponta többször fogyasszuk nyersen és főzve egyaránt.
2. egyél sok gyümölcsöt, mogyorót, mandulát – ezeknél is vegyük figyelembe az aktuális gyümölcskínálatot. Minden nap együnk gyümölcsöt.
3. hüvelyesek – jó forrásai a fehérjéknek, a telítetlen zsírsavaknak, a rostoknak, és magas vitamin- és ásványi-anyag-tartalommal rendelkeznek. Közéjük sorolhatóak az alábbiak: bab (száraz, zöld, lóbab stb.), lencse (barna, vörös, sárga stb.), borsó (zöld, sárga, csicseri).
4. teljes kiőrlésű termékek – A teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér és a durumbúzából készült tészta gazdag rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban, érdemes tehát főleg ilyet fogyasztanod. A durumbúza előnyei megkérdőjelezhetetlenek: a rosttartalma magasabb, mint a hagyományos búzáé, a vércukorszintet is lassabban emeli, a belőlük készült tésztákba pedig tojást sem kell rakni, így azok koleszterintartalma is nullára csökken.
5. hal, csirke – A sovány húsok és a halak a mediterrán étrendnek mindennap részét képezik. Segítenek fehérje-, vas- és B12-vitamin szükségletünk kielégítésében, a halak ráadásul az esszenciális zsírsavaknak is jó forrásai. A gyakori halfogyasztás csökkenti az infarktus előfordulását, amiért valószínűleg a többszörösen telítetlen esszenciális zsírsavak a felelősek. Ám a vörös hús kedvelőinek sem kell teljes mértékben lemondani kedvencükről, csupán havonta néhány alkalommal ajánlatos kisebb mennyiséget fogyasztani ezekből.
6. olíva olaj – Az elfogyasztott zsír az összenergia 25-35 százaléka legyen (ebből a telített zsír ne legyen több 7-8 százaléknál).
7. alkohol csökkentése – a mediterrán étrendben, napi maximum 1-2 dl-es borfogyasztást tartunk megengedhetőnek, de antialkoholistáknak és azok számára, aki ez idáig nem ittak rendszeresen, ez sem előírás, tehát nyugodtan kihagyható az étrendből. Az alkohol energiatartalma a zsírokéhoz közelít, ezért koktélok, tömény italok nem javasoltak ebben a diétában sem, mivel megnehezítik a fogyást.
8. egyél minimális tejterméket – A napi étrendbe – mérsékelt mennyiségben – építsük be a zsírszegény joghurtot és sajtot.
Élj mediterrán módra! Az étrend egészségességéhez a rendszeres testmozgás és az emberek élethez való hozzáállása, a rohanás, hajtás hiánya, és a családra, barátokra szánt idő is nagyban hozzájárul. Add meg a módját az evésnek! Ne siess, ne kapkodj, élvezd a körülötted lévők társaságát!
Tarts velem és segítek!
Itt az ideje, hogy egy jobb jövőben higgy.
Itt az ideje, hogy magadban higgy.
Itt az ideje, hogy a Modere-ben higgy.
Kommentek